Leren Praten!!

Doordat ouders met hun kinderen spreken, leert een kind langzamerhand en spelenderwijs woorden zeggen en onze taal gebruiken.baby Taal maakt een kind rijper en sterker. Maar taal komt niet vanzelf, taal moet worden geleerd. Dit gebeurt meestal in de eerste vier, vijf levensjaren. Onder spraakontwikkeling verstaan we het leren maken van de spraakklanken. Met taalontwikkeling bedoelen we het leren begrijpen en gebruiken van woorden en zinnen.

Wat zijn spraak-taalmoeilijkheden?

Indien uw kind op ca. 2,5 jarige leeftijd nog niet of nauwelijks verstaanbaar spreekt,  dan kan het problemen hebben met het zich eigen maken van onze taal. Enkele signalen die hierop kunnen wijzen zijn:

  • als baby had het moeilijkheden bij het drinken, het verslikte zich regelmatig

  • het kind heeft in de baby/peuterfase niet gebrabbeld of is ermee gestopt

  • het wordt kwaad omdat het niet begrepen wordt

  • eenvoudige opdrachten begrijpt het niet

  • het zegt op 2 jarige leeftijd nog geen twee woordjes achter elkaar

Wat kan de oorzaak zijn van spraak- en taalproblemen?

Leren spreken is een ingewikkeld proces. Een kind wat niet goed hoort kan later gaan praten. Ook afwijkingen aan de mond of te slappe mondspieren kunnen de oorzaak zijn van een spraak-taalachterstand. Veelal echter wordt er geen duidelijke, lichamelijk aanwijsbare oorzaak gevonden. Vaak verloopt er in het spraak-taalgebied van de hersenen iets niet goed.

Wat te doen bij twijfel?

Leren praten lijkt op leren lopen: het ene kind leert het sneller dan het andere en het gaat met vallen en opstaan. Voor sommige kinderen bij wie het praten langzaam op gang komt, is wat extra aandacht nodig voor de spraak- en taalontwikkeling. Het is belangrijk om taal- en spraakproblemen op tijd te signaleren.

De Consultatiebureau-arts volgt de spraak- en taalontwikkeling van de kinderen tot vier jaar. Daarna controleert de schoolarts de kinderen. Wanneer u twijfelt kunt u dit het best bespreken met één van deze artsen of met uw huisarts. Een kind met een duidelijke achterstand in de spraak- en taalontwikkeling kan door de huisarts worden verwezen voor verdere diagnostiek.

Ook Audiologische Centra verrichten deskundig onderzoek naar stoornissen in de spraak- en taalontwikkeling. Uw huisarts kan rechtstreeks verwijzen. Onderzoek naar het gehoor zal vaak nodig zijn om te kunnen beoordelen of dit wellicht de oorzaak is van de spraak- en taalproblematiek.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op! Telefoonnummer: 0548-520080 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Contact

Wijnand Zeeuwstraat 26-201
7462 DE Rijssen
tel: 0548-520080
logopedie@logopedierijssen.nl

Kwaliteitsregister

kwaliteitsregister paramediciKwaliteitsregister Paramedici.
Al onze logopedisten zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag
08:30 uur tot 17:30 uur
 
 

DTL Proof

Directe Toegankelijkheid Logopedie

Directe Toegankelijkheid Logopedie.
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar zijn wij zonder verwijsbrief direct toegankelijk.

NVLF

NVLFNederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.
Al onze logopedisten zijn lid van deze vakvereniging.

Facebook

FacebookBekijk ook onze Facebookpagina.