De taalontwikkeling van kinderen met een taalontwikkelingsstoornis kan al op 2-jarige leeftijd succesvol gestimuleerd worden. Dit concluderen onderzoekers van de NSDSK in het juninummer van het tijdschrift Logopedie. Zij onderzochten het taalbegrip en de taalproductie van 75 kinderen van 2-4 jaar die een behandelgroep van de NSDSK bezochten. Op deze behandelgroep wordt de taalontwikkeling gedurende drie ochtenden per week gestimuleerd. Bovendien kunnen ouders in een cursus leren hoe zij thuis de taalontwikkeling van hun kind kunnen stimuleren in dagelijks terugkerende activiteiten, zoals naar bed gaan en in bad gaan.
Vroeg opsporen
De behandeling heeft een positieve invloed op de taalontwikkeling van de kinderen, evenals de leeftijd: hoe jonger het kind is bij de start van de behandeling, des te groter de vooruitgang. Voor een zo goed mogelijk resultaat is het dan ook van belang kinderen met een taalontwikkelingsstoornis vroeg op te sporen, zodat behandeling op jonge leeftijd kan starten.
Ouders betrekken
Daarnaast bleek de vooruitgang groter te zijn als ouders de cursus hadden gevolgd en daarmee startten kort nadat hun kind op de behandelgroep kwam. Daarom is het niet alleen belangrijk om ouders te motiveren deel te nemen aan de cursus, maar ook om de ouders de gelegenheid te bieden om zo snel mogelijk met de cursus te beginnen.
Langlopend onderzoek
In het artikel worden de eerste bevindingen gepresenteerd van een langlopend onderzoek naar de invloed van behandelgroepen op de taalontwikkeling van jonge kinderen met een taalontwikkelingsstoornis. De komende jaren zullen de onderzoekers de invloed van de behandeling op de taalontwikkeling van deze jonge kinderen blijven onderzoeken. Daarnaast zullen zij ook onderzoek doen naar de invloed van de behandeling op het gedrag van de kinderen.
artikel uit "Logopedie"