Voedingsproblemen bij je baby? Trek aan de bel!

1 voeding4 maart 2016 om 05:00 door Metro

Suzanne Lankhorst: ,,Dankzij gerichte adviezen van de preverbale logopedist gaat het nu helemaal goed met Brett.” / Femmy Weijs

Brett (1) werd na 29 weken zwangerschap geboren. Na enkele weken sondevoeding zou hij borst- of flesvoeding krijgen. Maar dat lukte niet. Moeder Suzanne Lankhorst: ,,Hij verslikte zich elke keer, of hij weigerde de voeding. Dan draaide hij zijn hoofd weg. De grootste zorg voor mij was wat de oorzaak kon zijn. Want af en toe dronk hij gewoon, dus hij kon het wél. Maar waarom deed hij het dan niet?”

Veel stress

Cindy Navis en Lindsay Heijkoop, beiden als logopedist verbonden aan het Erasmus MC-Sophia, zien veel baby’s die kampen met voedingsproblemen. Navis: ,,Bij een kindje dat met zulke problemen kampt, levert een borst- of flesvoeding vaak veel stress op. Kenmerken van voedingsproblemen zijn verslikken, vaak grote hoeveelheden spugen, hoesten, voeding die terugkomt door de neus, niet krachtig genoeg zuigen, de fles niet leegdrinken, veel huilen, morsen en niet voldoende aankomen in gewicht.” Logopedisten kunnen in het leven heel jonge kinderen al een belangrijke rol spelen. Voedingsproblemen bij baby’s kunnen voor veel stress zorgen. Ouders die een preverbale logopedist inschakelen, kunnen vaak snel weer genieten van een comfortabel voedingsmoment. Tenzij er een ernstiger probleem is: in zo’n geval kan een klinisch preverbale logopedist in een ziekenhuis helpen.

Fijn moment

Voedingsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben, van anatomische – zoals een (verborgen) schisis – tot aan functionele, die som bij onderliggende syndromen en neurologische aandoeningen horen. Navis en Heijkoop benadrukken dat ouders die het vermoeden hebben dat hun kindje problemen heeft met de voeding, snel aan de bel moeten trekken. Heijkoop: ,,In de praktijk zien we ouders soms te lang tobben met voedingsproblemen, ze denken vaak dat het erbij hoort. Terwijl vroegtijdige signalering zo belangrijk is. Niet elk probleem is op te lossen, maar in veel gevallen kan er wél wat aan gedaan worden. Zodat het voedingsmoment weer een fijn, comfortabel moment wordt tussen ouder en kind. Een belangrijk moment bovendien, omdat het hoort bij de eerste communicatie tussen ouders en kind.”

,,Dus maak je je als ouders zorgen over de borst- of flesvoeding, bijvoorbeeld omdat die gedurende langere tijd onprettig verloopt en niet verbetert? Vraag dan via de huisarts of consultatiebureauarts om een verwijzing naar een preverbale logopedist, met verstand van voedingsproblemen en slikstoornissen en specifiek opgeleid voor dit soort problematiek.”

Andere fles

Een preverbale logopedist komt bij de ouders thuis op een voedingsmoment. Dat gebeurde ook bij Suzanne Lankhorst: ,,Bij ons thuis gaf Cindy direct een paar gerichte adviezen. Zo zijn we een andere fles gaan gebruiken met een prematurenspeen, zodat Brett zich minder snel zou verslikken. Ook wees ze op de voedingshouding. Brett zou beter op zijn zij kunnen liggen, zodat de melk eerst in zijn wang zou komen en hij pas daarna zou hoeven slikken. Minstens zo belangrijk als al deze adviezen was de emotionele steun van Cindy. Terwijl wij met de handen in het haar zaten, luisterde ze rustig en gaf ons advies. Met ups en downs ging het vervolgens beter met Brett. Vanaf zeven maanden dronk hij goed en inmiddels zijn er helemaal geen problemen meer.”

Bekijk ook de video van het werk van Cindy Navis:

 

Andere oorzaak

Als de preverbale logopedist echter het idee heeft dat er meer aan de hand is, zoals een ernstiger onderliggende oorzaak, dan zal deze de ouders naar een kinderarts in het ziekenhuis verwijzen. Klinisch preverbale logopedisten Navis en Heijkoop zien in het ziekenhuis dan ook meestal kinderen met een serieus probleem. Navis: ,,Bijvoorbeeld kinderen met een aandoening van de luchtwegen, schisis, hartproblematiek, kinderen met een ernstige meervoudige beperking en extreem te vroeg geboren baby’s.”

Evaluatie van het slikken

Zulke kinderen worden uitgebreid onderzocht. Als er twijfels zijn over de veiligheid van het slikken wordt aanvullend onderzoek gedaan, met bijvoorbeeld een slikvideo of een FEES. Heijkoop: ,,Een FEES is een flexibele endoscopische evaluatie van het slikken. De KNO-arts brengt een cameraatje in de neus van het kind, waardoor wij kunnen kijken naar de anatomie van het keelgebied en waardoor wij kunnen meekijken in de keel tijdens de slik. Naar aanleiding hiervan kunnen we dan passend advies geven. De ouders spelen hierbij een erg belangrijke rol, zij geven immers dagelijks voeding aan hun kindje.”

Contact

Wijnand Zeeuwstraat 26-201
7462 DE Rijssen
tel: 0548-520080
logopedie@logopedierijssen.nl

Kwaliteitsregister

kwaliteitsregister paramediciKwaliteitsregister Paramedici.
Al onze logopedisten zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag
08:30 uur tot 17:30 uur
 
 

DTL Proof

Directe Toegankelijkheid Logopedie

Directe Toegankelijkheid Logopedie.
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar zijn wij zonder verwijsbrief direct toegankelijk.

NVLF

NVLFNederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.
Al onze logopedisten zijn lid van deze vakvereniging.

Facebook

FacebookBekijk ook onze Facebookpagina.