Europese Dag van de Logopedie

Europese Dag van de Logopedie benadrukt samenwerking met andere zorgprofessionals en naastenDag logopedie2024 300x300

Op 6 maart staat de Europese Dag van de Logopedie weer voor de deur, een dag waarop we het vak logopedie en de toegewijde beoefenaars ervan onder de aandacht te brengen. Dit jaar is het thema: Samenwerking logopedie met andere zorgprofessionals en naasten.

Het centrale doel van dit thema is het benadrukken van de cruciale rol van samenwerking tussen logopedisten, andere zorgprofessionals en naasten in de gezondheidszorg. De focus ligt hierbij op het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor cliënten met spraak-, taal-, stem- en slikproblemen.

Logopedisten vervullen een sleutelrol bij de diagnose en behandeling van communicatieve stoornissen en slikproblemen. Een effectieve samenwerking met andere zorgprofessionals, waaronder artsen, verpleegkundigen en therapeuten, is dan ook van groot belang. Door kennis te delen en gezamenlijke behandelplannen te ontwikkelen, kunnen zorgverleners niet alleen de algehele zorgervaring van cliënten verbeteren, maar ook de resultaten van logopedische behandelingen optimaliseren.

Lees meer: Europese Dag van de Logopedie

Logopedie na Corona

coronaAls u moeilijkheden heeft met ademhalen, spreken of als u (ver)slik- of stemklachten heeft na een doorgemaakte corona infectie (COVID-19) dan kan de logopedist u helpen. Na intubatie kunnen er ook klachten blijven bestaan, zoals een brok in de keel. Problemen die voor kunnen komen na een Corona-infectie (ook als u niet in het ziekenhuis heeft gelegen) op een rijtje:
- Slikklachten of verslikken;
- Veel hoesten of een brok in de keel;
- Ademproblemen, ook tijdens het spreken;
- Hyperventilatie;
- Een hese of een schorre stem;
- Moeilijkheden met communiceren.       

De logopedist kan u helpen met: 

 • Slikken 
  • Het geven van slikadviezen, zoals het vinden van de juiste houding tijdens het eten en drinken en/of het aanpassen van de voeding, zodat slikken eenvoudiger wordt en de slik de kans op verslikken kleiner is (veilige slik). 
 • Hoestklachten en/of brok in de keel
  • Door middel van advisering en oefening worden de hoestprikkels en/of globusgevoel (brok in de keel) vermindert.
 • Hyperventilatie
  • Een adempatroon waarbij adem en lichamelijke activiteit niet goed op elkaar zijn afgestemd. Het lichaam reageert door duizeligheid, tintelingen, ademnood en hartkloppingen. Dit kan zeer beangstigend zijn.  De logopedist geeft ontspannings- en ademoefeningen en geeft inzicht in de problemen die samenhangen met hyperventilatie.
 • Het verbeteren van de adem en stem
  • Door middel van adem- en stemadviezen en adem- en stemtraining. Er worden stemhygiënische maatregelen op maat gegeven. 
 • Het krachtig kunnen spreken
  • Bij intubatie werd er een kleine plastic ademslang in uw keel gebracht. Deze buis ging tussen de stembanden door de luchtpijp in. Hierdoor kan de luchtpijp ontstoken raken en het gezonde slijm, dat de stembanden bedekt, kan dikker worden. De kracht van de stem kan door middel van oefeningen worden geoptimaliseerd. 
 • De communicatie
  • Uw lijf is herstellende en dit kost veel energie. Hierdoor kan praten erg vermoeiend zijn. Mogelijk is de mentale belastbaarheid beperkter en heeft u problemen met het formuleren van uw verhaal.


Door de klachten in kaart te brengen en middels gerichte adviezen en oefeningen helpen wij u te ondersteunen in uw revalidatieproces om beter te kunnen communiceren. 

Neem gerust contact op met onze praktijk door te bellen met 0548-520080 of te mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logopedie Rijssen Online

Tijdens de lockdowns door COVID-19,  'social distancing' en de 'anderhalvemeter-samenleving' golden de maatregelen ook voor logopedie.
Binnen onze praktijk werden de behandelingen zoveel mogelijk online gecontinueerd.
Ook nu bestaat er nog steeds de mogelijkheid om logopedie online te volgen bij ziekte van uw kind, uzelf of een huisgenoot.
Vraag uw behandeld logopedist naar de mogelijkheden.

Lees meer: Logopedie Rijssen Online

Contact

Wijnand Zeeuwstraat 26-201
7462 DE Rijssen
tel: 0548-520080
logopedie@logopedierijssen.nl

Kwaliteitsregister

kwaliteitsregister paramediciKwaliteitsregister Paramedici.
Al onze logopedisten zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Openingstijden

Maandag t/m Vrijdag
08:30 uur tot 17:30 uur
 
 

DTL Proof

Directe Toegankelijkheid Logopedie

Directe Toegankelijkheid Logopedie.
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar zijn wij zonder verwijsbrief direct toegankelijk.

NVLF

NVLFNederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie.
Al onze logopedisten zijn lid van deze vakvereniging.

Facebook

FacebookBekijk ook onze Facebookpagina.